Fantastiska kvinnor bjuder på underbar mat

I kväll startar en ny säsong av serien Solens mat. Den här gången söker sig Bo Hagström till kökets okända hjältinnor: kvinnor i olika åldrar med olika bakgrund – men alla med en brinnande passion för den goda maten. Det blir en resa genom okända byar i Italien, från Kampanien i söder till Piemonte i norr.

Resan startar i Castel di Sasso, en liten bergsby nordväst om Neapel. Där möter tittarna Maddalena och hennes dotter Liliana. Maddalena hör till den generation kvinnor som fått slita hårt hela sitt liv för familjens överlevnad.

Dottern Liliana är ett exempel på hur kvinnorna nu hittar en ny roll i matlandet Italien. Liksom många andra i de fattiga byarna i bergen emigrerade hon på 1980-talet för att skaffa sig ett jobb. Nu har hon återvänt till sin födelseby och börjat producera en fårost som gjordes här redan under antiken, men som sedan glömdes bort när avfolkningen inleddes.

Liliana kunde starta eget tack vare ett stöd från staten som infördes för tio år sedan. Sedan dess har allt fler kvinnor etablerat sig som producenter av mat och vin, och många kvinnor har bildat nätverk som ”Vinets kvinnor” och ”Åkerns kvinnor”. I dag är var tredje italiensk bonde en kvinna.

Anna, som tittarna också möter i första avsnittet, har en helt annan bakgrund. Hon kommer från en rik familj och växte upp med tjänstefolk som skötte hushållet. Hon fick utbildning och hade ett toppjobb inom näringslivet när hon plötsligt bestämde sig för att leva ett helt annorlunda liv. Nu har hon tagit över sin farfars lantställe och driver värdshus.

I Paestum söder om Amalfikusten kommer Bo Hagström lagom till skörden av kronärtskockor. Här lagar unga Patrizia mat enbart på lokala råvaror. Hon hade tänkt bli agronom, men valde köket när hon upptäckte kaskaderna av aromer i traktens grönsaker. Fräscha grönsaker är också huvudingrediensen i kvällens matlagning: här lagas soppa på gul pumpa och vita bönor och en parmesanfylld kronärtskocka som får programledaren att gå i spinn.

Som vanligt står Per Anders Rudelius för foto.

Torsdag 15 nov 2007 kl 20.00: Solens mat  SVT1

En reaktion på “Fantastiska kvinnor bjuder på underbar mat

  1. Pingback: Premiär för Matakuten med Bert Karlsson - TV bloggen - Allt om tv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *